Haal het maximum uit de batterij van uw heftruck

De tractiebatterij is zonder twijfel het belangrijkste onderdeel van een elektrische heftruck. Om extra kosten te vermijden behandelt u de batterij van uw heftruck best met de nodige zorg. De levensduur van een tractiebatterij is per slot van rekening voor een groot deel afhankelijk van hoe er met de batterij van uw heftruck omgaat.

Een maximale levensduur van uw tractiebatterij

Er zijn een aantal zaken die u zelf kan doen om de levensduur van de tractiebatterij van uw heftruck te verlengen:

Houd de capaciteit van de batterij op meer dan 20%
Wanneer de capaciteit van de tractiebatterij onder 20% zakt, zal het hefvermogen van de heftruck verminderen. Als u op dat moment toch blijft doorwerken met de heftruck kan u de batterij beschadigen.

Vermijd gedeeltelijk opladen
Zorg ervoor dat de batterij steeds volledig opgeladen wordt. Een tractiebatterij kan ongeveer 1500 keer opgeladen worden. Wanneer u de batterij voor een korte periode oplaadt, telt dat ook als een oplaadbeurt.

Berg niet gebruikte batterijen op
Wanneer u de batterij volledig opgeladen heeft, maar hem niet meteen nodig heeft, legt u hem best opzij. Berg de batterij op op een droge en schone plaats. Als u de batterij voor lange tijd opzij legt, zal zelfontlading optreden. Niet gebruikte batterijen worden best maandelijks volledig opgeladen.

Gebruik een aangepaste lader
Het is misschien vanzelfsprekend, maar let er op dat u steeds de juiste lader gebruikt. Tractiebatterijen zijn verkrijgbaar in 24V, 48V, 80V of 96V uitvoeringen.
Welke batterij – en bij uitbreiding welke lader – u nodig heeft is afhankelijk van het type magazijntruck of heftruck.

  • 24V => Pallettrucks, stapelaars en kleine 3-wiel heftrucks
  • 48V => Heftrucks en reachtrucks met een hefvermogen tussen 1.6 en 2.5 ton
  • 80V => Heftrucks met een hefvermogen tussen 2.5 en 7 ton
  • 96V => Zware elektrotrucks

Voorkom extreme belasting
Een tractiebatterij is een loodzuurbatterij. Dit type batterij is minder goed bestand tegen piekbelastingen. De batterij van uw heftruck zal sneller slijten wanneer u de heftruck te intensief of te lang na elkaar gebruikt. Ook mechanische belasting door drempels en oneffenheden zullen de levensduur van uw tractiebatterij negatief beïnvloeden.

Vul de tractiebatterij regelmatig bij
Het waterpeil in de batterij moet elke 5 tot 10 laadbeurten bijgevuld worden om de goede werking te garanderen. Let er wel op dat u de batterij bijvult na het laden. Dan is de batterij nog op temperatuur en voorkomt u schade. Om te vermijden dat u de batterij niet correct vult, raden we aan om een automatisch vulsysteem te gebruiken.

Gebruik enkel gedemineraliseerd water
Om een optimaal laadproces te kunnen garanderen, is het zeer belangrijk dat u enkel gedemineraliseerd water gebruikt voor het bijvullen van de batterij. Leidingwater bevat zout en andere mineralen, wat kortsluiting kan veroorzaken.

Vermijd extreme temperaturen
Standaard tractiebatterijen presteren best bij temperaturen tussen 5°C en 30°C. Wanneer de temperatuur boven 30°C stijgt, zal de capaciteit van uw heftruck met 30% afnemen. Moet u toch regelmatig werken in extreme temperaturen? Zorg dan dat de tractiebatterij daarop afgestemd is.

Professioneel onderhoud

Als u onze tips volgt, zal u merken dat de tractiebatterij van uw heftruck een stuk langer meegaat en dat uw heftruck ook langer optimaal blijft werken. Toch plant u best op regelmatige basis een professioneel onderhoud in. Om uw tractiebatterij in topvorm te houden, raden we aan om elke 250 uren of elk jaar een professioneel onderhoud te voorzien. Uiteraard kan u rekenen op de jarenlange ervaring van Correct Services om uw heftrucks en magazijntrucks te onderhouden. Contacteer ons voor uitgebreide informatie.